Manuele therapie

De manueel therapeut specialiseert zich in onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan wervelkolom en gewrichten in armen en benen.Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt:

  • hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heup
  • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten in Nederland.

Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht?

Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm enzovoort.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

De klachten kunnen direct na of enige dagen na de behandeling verminderen. Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.

Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts. Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld. De behandeling kan bestaan uit:

  • Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld.
  • Soms wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een “knappend” of “krakend” geluid wordt waargenomen.
  • In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren. Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld